rss Uutisia ja tiedotteita

3.10.2018

Akavan Erityisalat: Irtisanomislakiin tehdyt lievennykset eivät riitä

Akavan Erityisalat on edelleen sitä mieltä, että hallituksen on vedettävä takaisin irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava esityksensä.

99954e6c-0e19-4f6f-b93d-d8e86aa69018

– Irtisanomista helpotettaisiin uudessa esityksessä alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä, kun aikaisempi raja oli 20 henkeä. Työntekijät olisivat edelleen eri asemassa vain sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä sattuisivat olemaan työssä, muistuttaa toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

–Työttömyyskarenssin lyhentäminen kuukaudella lieventää, mutta ei korjaa henkilöperusteella irtisanotulle lankeavan  ”tuplarangaistuksen” ongelmaa. Kahden kuukauden karenssi on edelleen pitkä,  Luomanmäki sanoo.

– On hyvä, ettei ”luottamussuhteeseen” enää viitata esitysluonnoksen muotoilussa. Tarkoituksena oli varmaankin näin lieventää mahdollisuutta mielivaltaiseen irtisanomiseen. Kohta on kuitenkin edelleen tulkinnanvarainen. Jos tällainen esitys etenisi, luvassa olisivat vuosien ja vuosien oikeusprosessit, joiden kuluessa tulkinta vasta vakiintuisi, huomauttaa edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

– Irtisanomislain sijaan tulisi nyt yhteisessä neuvottelupöydässä löytää pienille yrityksille kannustavat keinot palkata ensimmäinen, toinen ja kolmaskin työntekijä, Luomanmäki sanoo.

Akavan Erityisalat ei ole toistaiseksi itse toteuttamassa järjestöllisiä toimia irtisanomislain vastustamiseksi. Akavan Erityisalojen hallitus teki kuitenkin jo 14.9. järjestöpäätöksen, mikä mahdollistaa Käännösalan asiantuntijat KAJ:n jäsenten turvallisen osallistumisen irtisanomislakia vastustaviin toisten liittojen mielenilmauksiin. Jäseniämme on ohjeistettu asiasta. Akavan Erityisalat muistuttaa, että virkasuhteiset jäsenet eivät voi osallistua työaikana poliittiseen mielenilmaukseen.

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä