Uutisarkisto

16.4.2014

Akavan Erityisalat pettyi Aalto-yliopiston yt-päätökseen

KAJ:n emoliitto Akavan Erityisalat on pettynyt Aalto-yliopiston uuteen säästökierrokseen, jonka tuloksena on arvion mukaan 130 hengen henkilöstövähennys palvelutoiminnoista. Yliopisto kertoo tähtäävänsä säästöillä tukipalvelujen tehostamiseen.

– Nyt on vain toivottava, ettei Aalto-yliopistossa sorruta lyhytnäköiseen hallinnon ja muiden tukitoimintojen alasajoon, joka rokottaa suoraan myös yliopiston tutkimusta ja opetusta, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki

– Tukipalveluista säästäminen on helppo myydä rahoittajille ja yleisöllekin. Voidaan aina sanoa, että keskitytään opetukseen ja tutkimukseen. Muistutamme kuitenkin, että yliopiston suoriutuminen ydintehtävistään tarvitsee tukijalakseen ammattimaisesti hoidetut palvelutoiminnot.

– Hallinnon tehtävät eivät häviä. Varoitamme trendistä, jossa hallinnon tehtäviä siirretään opettajien ja tutkijoiden toimenkuviin. Tällöin tehtävät siirtyvät henkilöille, joilla ei yleensä ole halua eikä kompetenssiä niitä hoitaa. Tingitäänkö näin vielä enemmän resursseja pois laadukkaasta ja tuloksellisesta opettamisesta ja tutkimuksesta?

– Tukipalveluiden ammattilaiset huolehtivat opiskelijoista ohjaamalla opintoja ja tukemalla työllistymistä. Näiden tehtävien tärkeyttä korostetaan juuri nyt toisaalla yhteiskunnassa. Tukipalveluissa hoidetaan myös yliopiston yhteyksiä ulkoisiin sidosryhmiin, tehtävä, jota erityisesti Aalto-yliopistossa on pidetty tärkeänä.

– Aalto-yliopiston yt-uutinen oli sekä yllätys ja pettymys. Aalto on ollut esimerkillinen siinä, miten säästöjä on löydetty muualta kuin henkilöstöstä, ja iso säästökierros on jo takana. Tälläkin kierroksella on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta säästöt eivät kohdistu henkilöstöön.

Aalto-yliopisto ilmoitti tänään käynnistävänsä 25.4. yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on jo aiemmin tehtyjen säästöjen lisäksi 8,5 miljoonan euron säästöt vuoden 2015 loppuun mennessä.

Yhteistoimintaneuvottelut koskettavat kaikkia yliopiston tukipalveluja ja niissä työskenteleviä henkilöitä yliopistossa, korkeakouluilla ja laitoksilla. Neuvottelujen piirissä on noin 1600 henkilöä.

Neuvottelut eivät koske opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Alustavien arvioiden mukaan vähennystarpeeksi arvioidaan enintään 130 henkilöä.

Akavan Erityisalojen jäsenistöstä 170 työskentelee Aalto-yliopiston erilaisissa tukitehtävissä kuten amanuensseina, suunnittelijoina, tiedottajina ja opintosihteereinä.

Liitto edustaa erityisesti yliopistojen muissa kuin korkeakoulujen opetus- ja tutkimustehtävissä työskenteleviä akavalaisia.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800

asiamies Sonja Mikkola, Akavan Erityisalat, puh. 040 662 060


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä