Uutisarkisto

29.9.2014

Eläkeratkaisu: Akava ajoi ainoana naisten ja koulutettujen asiaa

– Naisvaltaiset alat ja korkeasti koulutetut sivuutettiin eläkeratkaisussa. Myös työelämän parantaminen jäi sivurooliin. Akava ajoi näitä Akavan Erityisalojenkin ykköstavoitteita ainoana ja jäi yksin, kommentoi toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki pettyneenä perjantaina syntynyttä eläkeratkaisua.

Koska Akavan tavoitteet eivät toteutuneet, se jäi ratkaisun ulkopuolelle.

– Ratkaisu kirpaisee naisvaltaista jäsenkuntaamme. Monella alallamme palkka jää korkeasta koulutuksesta huolimatta alle palkansaajien keskiansion. Hyväosaisuudesta ei todellakaan voi puhua. Viimeisten työvuosien korkeampi eläkekertymä olisi kompensoinut pitkää opiskeluaikaa ja sitä, että monen naisen ura pätkittyy hoitovapailla. Loppu-uran eläkekertymä oli Akavalle kynnyskysymys, Luomanmäki sanoo.

– Onneksi Akava sai ajettua ratkaisuun sentään sen, että myös henkisen työn tekijöillä voi olla niin raskas työura, että he saattavat tarvita varhennettua eläköitymistä. 

Eläkeratkaisua neuvoteltiin koko vuosi ja mediauutisoinnissa oli välillä ylilyöntejä. Muun muassa Helsingin Sanomat julkaisi virheellisiä laskelmia, jotka vääristivät kuvaa Akavan näkemyksistä. Lue Akavan vastine

– Kehotan nyt kaikkia jäseniä tutustumaan rauhassa eläkeratkaisun yksityiskohtiin. Huolellisesti koottua tietoa löytyy muun muassa eläkeuudistus.fi-sivustolta, Luomanmäki kehottaa.

Lue lisää:

Miksi Akava sanoi EI eläkeuudistuksen neuvotteluratkaisulle
Akava: Eläkeuudistus edessä taas kymmenen vuoden kuluttua
Fjäder: Akava ei sovi Kekkosen ajan työmarkkinaratkaisuja

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä