Uutisarkisto

19.8.2014

Suomi on kirjoitustulkkauksen edelläkävijä

Kirjoitustulkkaus on tulkkausmuoto, jossa tulkki välittää puhujan viestin kirjoitettuun muotoon. Euroopan kirjoitustulkit kokoontuvat konferenssiin Helsinkiin 22.-24.8.

Kirjoitustulkkauksesta hyötyvät erityisesti kuuroutuneet ja huonokuuloiset henkilöt. Suomi on pitkään ollut kirjoitustulkkauksen edelläkävijä, sillä alaan liittyvää tutkimusta on tehty laajasti. Helsingin konferenssissa esitellään alan tutkimusta Euroopassa.

Kirjoitustulkkauksesta on tehty Suomessa useita tutkimuksia sekä yliopistossa että ammattikorkeakoulussa. Tekeillä on myös yksi väitöskirjatutkimus. Suomessa arvioidaan olevan 3000 kuuroutunutta ja 10 000 vaikeasti kuulovammaista, jotka hyötyisivät kirjoitustulkkauksesta. Suomessa on erillinen laki tulkkauspalveluista, ja kirjoitustulkkaus on yksi käytettävistä tulkkaustavoista.

Helsingissä järjestettävään konferenssiin osallistuu kaiken kaikkiaan 80 henkilöä kahdeksasta eri maasta. Konferenssi on toinen koskaan järjestetty kirjoitustulkkien ammattitapahtuma, jossa esitellään erityisesti kirjoitustulkkaukseen liittyvää tutkimusta Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa.

Lisäksi workshopeissa tutustutaan muun muassa kuvailutulkkaukseen kuurosokeille sekä kirjoitustulkkauksen tulevaisuuteen eli puheen tunnistukseen.

Kolmipäiväisen seminaarin aikana pohditaan myös alan kirjavaa terminologiaa sekä Euroopan kattojärjestön perustamista.

Tulevaisuudessa automaattisen puheentunnistuksen hyödyntäminen tulkkauksessa on mahdollista. Englanninkielinen puheentunnistus toimii jo nyt hyvin. Ohjelma tunnistaa sanat ja muuttaa ne tekstiksi. Puhujan tulee kuitenkin sanoa myös tekstiin kuuluvat välimerkit, jotta tekstistä tulee luettavaa. Kirjoitustulkin työ saattaa tulevaisuudessa muuttua siten, että kirjoittamisen sijaan tulkki työstää lähdetekstiä puheellaan.

Seminaarin järjestävät Kuuloliitto ry, Suomen kirjoitustulkit ry, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.


Ingressin kuva: Adamr, Freedigitalphotos.net


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä