rss Uutisia ja tiedotteita

9.11.2018

Vailla yrittäjän vapauksia, ilman työntekijän oikeuksia - Käännösalan asiantuntijat KAJ ry tukee Foodoran pyörälähettejä

Alustatalous rynnii työmarkkinoille, mutta kestääkö alusta, jos työehdot ovat mitä sattuu? Foodoran pyörälähetit joutuvat sinnittelemään työssään miten kuten taivasalla, koska heidän työnantajansa on laatinut työehdot sellaisiksi, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa.

Myös käännös- ja tulkkausalalla työskentelee toimeksiantajastaan riippuvaisessa asemassa olevia itsensätyöllistäjiä. Monet freelance-kääntäjät ja -tulkit tekevät työtä käytännössä yhdelle toimeksiantajalle vailla todellisia mahdollisuuksia neuvotella hinnasta tai ehdoista, joilla työtä tekevät.

Työtä, jota ennen tehtiin työsuhteessa, tarjotaan nyt hanakasti alihankintana ja samalla palkkiotasoa on alennettu merkittävästi. Tutkimusten mukaan itsensätyöllistäjät ovat usein tyytyväisiä työskentelymuotonsa tuomaan vapauteen, mutta eivät neuvotteluaseman epätasapainoon. Ei ole reilua, jos toisella osapuolella on kaikki kortit. Sitä ei korvaa vapaus, jos vapautta ei todellisuudessa ole.

Toimeksiantajistaan riippuvaisille, palkansaajaan rinnastettavassa tilanteessa oleville ammatinharjoittajille tulisikin sallia mahdollisuus neuvotella omista työehdoistaan kollektiivisesti. On olemassa eurooppalaisia ennakkotapauksia, joissa on sallittu itsensätyöllistäjille työnteon ehtojen kollektiivinen neuvotteluoikeus. Tämä tulisi mahdollistaa myös Suomessa ammatinharjoittajille, jotka ovat vain näennäisesti itsenäisiä.

Alustatalouden tarkoituksena ei voi olla epäreilujen työehtojen mahdollistaminen ja ajaminen. Ei ole hyväksyttävää, että kestämättömiä työehtoja ylläpitävät yritykset siirtävät taloudellisen vastuun ihmisten toimeentulosta yhteiskunnalle. Toimeksiantajat ja työn tekijät pelaavat samalla kentällä ja pelin täytyy olla reilu. Kaikilla meillä on oikeus työhön ja kunnollisiin työehtoihin, oli työnteon muoto mikä tahansa.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä