Fakta & Fiktio

9.3.2018

Helmet-lukuhaaste innostaa tarttumaan kirjaan

Riikka Utriaisen päähänpistosta versoi tuhansien kirjanrakastajien joukkoliike, joka kannustaa lukemaan ja nauttimaan kirjallisuudesta.

Vuoden 2014 viimeisenä päivänä Espoon kaupunginkirjastolla kirjastopedagogina työskentelevä Riikka Utriainen sai idean. Innokas lukija oli pohtinut osallistumista johonkin verkosta löytyvään lukuhaasteeseen, mutta suomenkielisten haasteiden puutteessa Utriainen ehdottikin pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-sivujen päätoimittajalle oman lukuhaasteen koostamista. Päätoimittaja innostui ehdotuksesta ja Utriainen laati ensimmäisen lukuhaasteen vielä saman päivän aikana.

Helmet-lukuhaaste on 50 kohdan lista, jonka tarkoituksena on innostaa ihmisiä löytämään uutta luettavaa. Vuoden 2018 lukuhaasteesta löytyy esimerkiksi kohta, joka kannustaa lukemaan yhteiskunnallista epäkohtaa käsittelevän kirjan ja kohta, joka kannustaa lukemaan sarjakuvaromaanin. Mukana on myös kohta, jossa kannustetaan lukemaan palkitun kääntäjän kääntämä kirja.
Helmet_lukuhaaste_logo_web

Utriainen koosti siis ensimmäisen lukuhaasteen ja vastaa edelleen haasteen loppusilauksista. Kuitenkin nyt neljättä kertaa järjestettävän lukuhaasteen haastekohdat ovat tulleet suurilta osin innokkailta lukijoilta Helmet lukuhaasteen Facebook-ryhmän ja palautteen kautta.
Utriaisen mielestä tärkeintä haastekohtia päätettäessä on jättää tulkinnanvaraa: lukijoita ei haluta pakottaa esimerkiksi lukemaan tietyn kirjailijan teoksia, vaan antaa heille valinnanvaraa. Utriaisen mieleen ovat myös henkilökohtaista tulkintaa vaativat kohdat, kuten vuoden 2017 listalla ollut ”kirja kertoo sinusta”.

Yksi on enemmän kuin ei yhtään
– Lukuhaasteen tarkoitus on ilon ja hauskuuden kautta lisätä lukuiloa ja tarjota mahdollisuus yllättää itsensä lukemalla erilaisia kirjoja, sanoo Utriainen.

Vaikka nimessä onkin sana ”haaste”, ei tarkoitus ole missään nimessä aiheuttaa paineita tai stressiä. Utriainen kehottaa myös unohtamaan vertailun muihin. Lukuhaastetta ei ole tarkoitettu vain himolukijoille, vaan kaikille, joita lukeminen kiinnostaa. Jos haaste ei tule valmiiksi tai jää kesken, ei siitä tarvitse kokea huonoa omaatuntoa.

"Lukuhaasteen tarkoitus on ilon ja hauskuuden kautta lisätä lukuiloa ja tarjota mahdollisuus yllättää itsensä lukemalla erilaisia kirjoja."


– Paras palaute, jonka olen saanut haasteesta, oli henkilöltä, joka kertoi lukeneensa haasteen ansiosta yhden kirjan, kun aiempana vuonna hän ei lukenut ollenkaan. Siinä on sadan prosentin kasvu! Utriainen iloitsee.

Helmet-lukuhaasteen rinnalla on ollut aiempina vuosina myös Lasten lukuhaaste, joka vuonna 2018 on saanut nimen Pieni lukuhaaste. Jos 50 kirjan lista pelottaa, on lukeminen hyvä aloittaa 25 kohdan Pienen lukuhaasteella.

Ryhmä kasvattaa yhteisöllisyyttä
Tärkeä osa lukuhaastetta on sen yhteisöllinen Facebook-ryhmä, jossa jaetaan lukuvinkkejä ja keskustellaan kirjallisuudesta hyvässä hengessä. Ajatus ryhmästä tuli Utriaisen kollegalta Janne Palanderilta Kallion kirjastosta. Nyt keskusteluryhmässä käydään vilkasta keskustelua haasteen ympärillä.

– Lukuhaasteen suosio on yllättänyt. Ensimmäisen vuoden lopussa Facebook-ryhmässä jäseniä oli kuutisen sataa, nyt jo seitsemäntuhatta, Utriainen kertoo.

Utriaiselle koko Helmet-lukuhaasteprojektin paras osa on nimenomaan tämä ryhmä. Hänestä on ihmeellistä, kuinka sivujuonteena alkaneesta keskusteluryhmästä on kasvanut alusta, jossa käydään innokasta kirjallisuuskeskustelua ja jaetaan suosituksia.

– Lukuhaasteeseen kannattaa osallistua, koska se haastaa ja venyttää omien tottumuksien rajoja. Jos ei hirveästi lue, on lukuhaaste hyvä kannustin lukea enemmän, Utriainen sanoo.

Lisätietoja Helmet-lukuhaasteesta löytyy Helmetin sivuilta ja Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmästä.

Teksti: Laura Liimatainen
Logo: Helmet-kirjastot


Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä