Fakta & Fiktio

12.7.2016

Kirja-arvio - Siddhartha Mukherjee: The Emperor of All Maladies – A Biography of Cancer

Vuonna 2011 Pulitzer-palkinnon voittanut teos kertoo valaisevasti ja osuvasti syövästä ja sen tutkimuksen historiasta.

Sairauksien_keisariLääketieteelliseen kääntämiseen erikoistuneena minulle on tärkeää sekä nykytutkimuksen tilan seuraaminen että jatkuva uuden oppiminen aiheeseen liittyen. Siksi voin vain olla kiitollinen, kun vastaan tulee Sairauksien keisarin kaltaisia teoksia.

Nimensä mukaisesti kyseessä on syövän elämänkerta: teos käy läpi syövän tuntemuksen aina antiikin Kreikasta nykypäivään asti. Historian ja tutkimuksen edetessä myös lukija oppii ymmärtämään syöpää tautina paremmin luontevalla tavalla.

Kyseessä ei ole kevyt aihe sen enempää tieteen kuin ihmiskokemuksienkaan kannalta. Siddhartha Mukherjee onnistuu kuitenkin sirottelemaan kuivien faktojen ja kylmäävien ihmiskohtaloiden sekaan hauskoja anekdootteja vuosien varrelta luontevasti ja viihdyttävästi, viemättä kuitenkaan painoarvoa muulta materiaalilta. Tämä taktiikka tekee kirjasta mukavan lukukokemuksen.

Melkein 600-sivuinen teos on erinomainen esittely tähän vakavaan sairauteen, sen olemukseen, tutkimiseen ja parantamiseen. Kirja on täydellinen lähtöpiste kenelle tahansa, joka haluaa oppia lisää syövästä. Samalla lukija pääsee kurkistamaan lääketieteellisen tutkimuksen maailmaan, joka on täynnä uraauurtavia löytöjä ja karvaita pettymyksiä, neronleimauksia ja möhläyksiä, tieteentekijöitä ja tavallisia ihmisiä.

Teos on saatavana suomenkielisenä nimellä Sairauksien keisari – syövän elämänkerta. Kirjan on suomentanut Kimmo Pietiläinen.

Teksti: Vanessa Sjögren

Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä