Fakta & Fiktio

23.2.2018 10.00

Kirja-arvio: Sanaiset kansiot

Ville Elorannan ja Jaakko Leinon vitsikkäästi nimetty Sanaiset kansiot: suomen kielen vaietut vaiheet (Gaudeamus, 2017) on riemastuttava ja yleistajuinen katsaus suomen kieleen.

Kirjassa tutkitaan niin suomen historiaa, nykypäivää kuin tulevaisuuttakin. Kirja ei tuomitse, saarnaa tai jakele totuuksia norsunluutornista, vaan raikkaalla tavalla kyseenalaistaa ja penkoo taustoja totuuksiksi leimattujen näennäisfaktojen takana.

Vaikka kirjassa nimen mukaan käydään läpi ”suomen kielen vaiettuja vaiheita”, on sisältö pääpiirteittäin maallikoillekin tuttua: suurennuslasin alta löytyy niin murrekeskustelu, Agricola kuin kieliopin kehityskin. Näkökulma eri aikoina eläneisiin vaikuttajiin ja kieleen yleensäkin on kuitenkin tavanomaista äidinkielen tuntia laajempi.

Esimerkiksi Agricolan kohdalla ei ainoastaan hoeta iänikuista mantraa kirjakielen isyydestä, vaan myös tutkitaan väitteen todenperäisyyttä. Lisäksi Eloranta ja Leino käsittelevät Agricolan kaksikielisyyttä ja yleisemmin ruotsin kielen merkitystä suomen kehityksessä.
Eloranta, Leino: Sanaiset kansiot
Sanaiset kansiot -teos on viihdyttävä katsaus suomen kieleen. (kuva: Gaudeamus)


Sanaiset kansiot nivoo kielen hienosti osaksi ympäröivää maailmaa, yhteiskunnallista kehitystä ja politiikan näyttämöitä. Kieli ei sen mukaan ole irrallaan ihmisistä tai yhteiskunnasta, vaan kielen avulla vaikutetaan ja luodaan mielikuvia esimerkiksi politiikassa.

Rakkaudesta kieleen

Kirjassa käsitellään toki myös suomen kielen kehityksen kuumia perunoita, kuten muutaman vuoden takaista kohua alkaa tekemään -muodosta. Olipa uudistuksesta itse mitä mieltä tahansa, Eloranta ja Leino löytävät keskustelun ytimestä rakkauden suomen kieleen. Kun kieli herättää tunteita, siitä välitetään ja sitä huolletaan.

Sanaiset kansiot kuitenkin muistuttaa, että suomen kieli on kehittynyt aikojen saatossa yhteisvaikutuksessa muiden kielten kanssa. Siksi emme voi tulevaisuudessakaan sulkeutua tynnyriin vaalimaan ”puhdasta suomea”. Jos kieli ei kehity käyttäjiensä suissa, on se vaarassa joutua perikatoon.

Teoksessa tuodaan myös hyvin esille se, kuinka yleiskieli on aina kompromissien summa – ja myös ihmisten tekemä. Säännöt ja normit muuttuvat, sillä ihmisten tapa puhua ja kirjoittaa muuttuu.

Suomi eilen, tänään ja huomenna

Historian ja kielen kehityksen lisäksi kirjassa käsitellään kattavasti suomen nykyisiä haasteita ja mahdollisuuksia, esimerkiksi sosiaalisen median näkökulmasta. Elorannan ja Leinon kirja on ilmestynyt jo ennen Pisa-tulosten julkistamista. He käsittelevät joka tapauksessa erittäin ajankohtaista ongelmaa eli poikien vähäistä lukuinnostusta ja lukemisen leimautumista ”akkamaiseksi”. Tähän Eloranta ja Leino tarjoavat ratkaisuksi esimerkkien voiman ja lukutaidon tärkeyden ymmärtämisen.

Kokonaisuudessa Sanaiset kansiot on mielenkiintoinen ja viihdyttäväkin katsaus suomen kieleen. Se on myös ylistys humanismille ja sivistykselle, joita kipeästi kaivataan nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Eloranta ja Leino korostavat, että kielen ja tekstien kautta meihin yritetään jatkuvasti vaikuttaa, että meitä yritetään sumuttaa. Teos kysyy: jos ei ole koskaan lukenut yhtään kirjaa, kuinka voi selvitä, saati menestyä, tekstien hallitsemassa maailmassa?

Teksti: Laura Liimatainen
Kuva: Gaudeamus

Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä