Fakta & Fiktio

21.8.2017 15.21

Kirjailijan ura kiinnostaa kirja-alan murroksesta huolimatta

Eräänä maaliskuisena lauantaina Tampereen pääkirjasto Metsossa järjestettiin kirjailijan työn alkumetrejä käsittelevä seminaari. Tilaisuuden järjesti Nuoren Voiman Liitto yhdessä Tampereen seudun työväenopiston, Tampereen kaupunginkirjaston, WSOY:n ja Kirjailijaliiton kanssa.

Tilaisuuden alkua odottaessa Metson hiljattain remontoitu luentosali täyttyi iloisesta puheensorinasta. Paikalle oli saapunut paljon eri-ikäisiä kuuntelijoita, ja tunnelma oli innostunut ja odottava.

Seminaarissa puhuivat Kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtaja Jyrki Vainonen, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson sekä kirjailija Anni Kytömäki, ja sen juonsi Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtajan sijainen Anna Ulvinen.

Seminaarin puheenvuoroja oli kiinnostavaa kuunnella myös käännösalan näkökulmasta. Kääntäjäkin tekee kustannussopimuksen, ja kustannus- ja kirja-alan murros vaikuttavat myös kirjallisuuden kääntäjän elämään. Kytömäen osuus oli mielenkiintoinen kenelle tahansa kirjoittamista harrastavalle tai työkseen tekevälle.

Kirjailijaliitto apuna kirjailijan edunvalvonnassa

Ensimmäisenä puheenvuoron sai Jyrki Vainonen, joka esitteli Kirjailijaliiton toimintaa kirjailijan kannalta. Merkittävimmäksi eduksi liiton jäsenille Vainonen mainitsi kokopäivätoimisen lakimiehen, joka tuntee kirjallisuuden kenttää ja johon voi olla milloin tahansa yhteydessä. Kirjailijaliitolta voi tosin saada neuvoja jo siinäkin vaiheessa, kun ensimmäisen käsikirjoituksen kanssa haaveilee kirjailijan urasta.

Vainonen kertoi, että suuri osa hänen työajastaan kuluu tällä hetkellä tekijänoikeusasioiden parissa.  Nykypäivänä ollaan totuttu saamaan monenlaista materiaalia ilmaiseksi verkosta, mikä asettaa suuren tarpeen tekijänoikeuksien puolustamiseen. Täytyy huolehtia, että tekijät saavat työstään riittävän palkkion.

Kustannusalan paineet muuttuvassa tilanteessa

WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson esitteli omassa osuudessaan kustannusalan ajankohtaista tilannetta. Kun puhutaan kirja-alan murroksesta, mainitaan suurimmaksi vaikuttajaksi usein sähköiset kirjat. Carlsonin mukaan isoin rooli on kuitenkin ylipäätään internetin käytön yleistymisellä. Esimerkiksi tietosanakirjoja, joita aiemmin löytyi joka kodin kirjahyllystä, ei enää juurikaan hankita.

Carlsonin puheenvuoron aikana syntyikin vilkasta keskustelua siitä, mitä tällaisessa murrostilanteessa voitaisiin tehdä. Puhuttiin esimerkiksi markkinoinnin merkityksestä ja siitä, millä areenoilla kirjallisuus pitäisi saada näkyväksi, jotta tarjonta tavoittaisi mahdollisimman suuren yleisön.

Ennen esikoisromaanin julkaisua ja sen jälkeen

Gummerus_Kytomaki
Kirjailija Anni Kytömäki (kuva: Liisa Valonen
Kolmannen puhujan mukana päästiin kiinni kirjailijan työhön. Anni Kytömäki kertoi esikoisromaaninsa Kultarinnan (Gummerus Kustannus, 2014) kirjoitusprosessista, kustantajan etsimisestä ja kirjan julkaisemisen jälkeen avautuneista uusista työmahdollisuuksista.

Kytömäen selkein vinkki kirjoittajille oli, ettei heti alkuun kannata yrittää saada aikaan valmista tekstiä. Kannattaa vaan ylipäätään kirjoittaa – ja kirjoittaa säännöllisesti – tekstiä voi sitten myöhemmin kyllä vielä hioa. Tämän oivaltaminen auttoi Kytömäkeä itseään aikanaan vauhtiin pääsemisessä.

Kustantamojen suhteen Kytömäki painotti, että käsikirjoitus kannattaa lähettää samanaikaisesti aina useampaan paikkaan. Esiintyminen oman teoksen kanssa on ollut Kytömäelle myönteinen yllätys, vaikka hän kuulemma aiemmin mieluummin vältti esiintymistilanteita. Kun tilaisuudet ovat liittyneet kirjoittamiseen ja Kultarintaan, on esiintyminen sittenkin ollut aina miellyttävää.

Seminaari ensimmäistä kertaa Tampereella

Haluatko kirjailijaksi -seminaari pidettiin Tampereella nyt ensimmäistä kertaa, Helsingissä vastaavia tilaisuuksia on järjestetty jo muutaman vuoden ajan.

- Helsingissä nämä tapahtumat ovat olleet hyvin suosittuja, ja nyt sitten haluttiin levittäytyä myös Tampereelle. Olisi kiva tulla Tampereen lisäksi vielä johonkin muuhunkin kaupunkiin, joten yhteistyöehdotuksia otetaan ilolla vastaan, totesi Ulvinen Nuoren Voiman Liitosta, jonka kanssa sain vaihtaa muutaman sanan tapahtuman päätteeksi.

Ulvinen kertoi Nuoren Voiman Liiton olevan kirjoittajia varten, etenkin nuoria harrastajia, joten tällaiset seminaarit nivoutuvat mainiosti yhdistyksen toimintaan. Helsingin tilaisuuksissa vieraina on ollut myös esimerkiksi apurahatahojen ja tekijänoikeusjärjestön edustajia.

Nuoren Voiman Liitto järjestää kirjoittajakoulutusta ja erilaisia tapahtumia, esimerkiksi Helsingissä vuosittain järjestettävän Runokuu-festivaalin. Se julkaisee myös pitkäikäistä Nuori Voima -lehteä, ja sen arvostelupalvelun kautta voi saada arviointiapua omille teksteille.

Kansainvälisen ulottuvuuden yhdistyksen toimintaan tuo Euroopan laajuisesti toimiva CROWD-verkosto, joka aloitti toimintansa viime vuoden toukokuussa ja jossa Nuoren Voiman Liitto myös on mukana.


Teksti: Johanna Hämäläinen

Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä