Lentävät lauseet

2.9.2014

KAJ, minne menet?

"KAJ eli silloinen Kääntäjien ammattijärjestö perustettiin vuonna 1979 ja 35 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon", kirjoittaa KAJ:n puheenjohtaja Hanna Boman.


KAJ eli silloinen Kääntäjien ammattijärjestö perustettiin vuonna 1979 ja 35 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Alun parissa sadassa liikkunut jäsenmäärä on kasvanut runsaaseen kahteen tuhanteen jäseneen. 2000-luvulla otettiin kaksi isoa askelta eteenpäin: KAJ:hin palkattiin kokopäiväinen toiminnanjohtaja, ja järjestö päätti vaihtaa nimensä Käännösalan asiantuntijat KAJ:ksi. Nimi haluttiin uudistaa, sillä jäsenkuntaan uului nyt muitakin kuin kääntäjiä ja tulkkeja - esimerkiksi terminologeja, teknisiä kirjoittajia ja käännöskoordinaattoreita. Pienestä lähtenyt järjestö on kasvattanut toimintaansa vähitellen ja pyörii tällä hetkellä vakaasti ja sujuvasti.Muutokset tuntuvat kuitenkin vasta alkaneen. Työelämä muuttuu melkoista vauhtia, ja käännösalalla murros on koskenut moniin kipeästi. Ay-liike etsii kiivaasti uusia tapoja ja toimintamalleja, jottei se jäisi menneisyyden harmaaksi ja pölyttyneeksi muistoksi. Myös KAJ:n täytyy kehittyä eteenpäin. Sen vuoksi KAJ:n hallituksen tämänvuotinen ponnistus on oma strategia.

Ei, strategiaa ei päätetty tehdä siksi, että se on trendikästä ja kaikilla muillakin on sellainen.  Se päätettiin tehdä turhaa sanahelinää välttäen todelliseen tarpeeseen: nyt jos koskaan oli syytä miettiä, mihin suuntaan haluamme järjestöä kehittää. Mikä on KAJ:n tehtävä tulevaisuudessa? Millainen käännösala on tulevaisuudessa – vai onko sitä? Miten voimme pienenä järjestönä parantaa edunvalvontaamme? Mikä on päämäärämme ja millä toimin se voidaan saavuttaa? Onneksi KAJ:n hallitus on tolkun väkeä. Työ on edennyt hyvin ja konkreettisia toimenpiteitä suunnitellaan parhaillaan. Strategian on määrä valmistua syksyn aikana ja se esitellään syyskokouksessa 22. marraskuuta.

Strategiatyön pohjaksi teimme vuoden alussa jäsenkyselyn, jossa tiedustelimme jäsentemme mielipiteitä KAJ:sta ja työelämästä. Jos kysely meni silloin ohi tai haluaisit muuten sanoa painavan sanasi strategiaan liittyen, ota meihin yhteyttä.

Hyvää syksyä!

Hanna Boman
puheenjohtaja@kaj.fi
hannab2 kuvaaja Amanda Willström web
Kuva: Amanda WillströmPalaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä