Lentävät lauseet

3.3.2016

Koulutusraportti: Ammatinharjoittajan taloushallinnon ABC ja verotus

Yksi ammattijärjestön jäsenyyden eduista ovat arkeen osuvat koulutukset. Akavan Erityisalat järjesti helmikuussa koko päivän kestäneen sukelluksen ammattinharjoittajan taloushallinnon ja verotuksen maailmaan.

Pää- ja sivutoimisille ammatinharjoittajille ja yrittäjille tarkoitettu koulutus oli jaettu kahteen osaan: ensin KTM Kari Alhola Alhola Consulting Oy:stä esitteli yrittäjän taloushallinnon ABC:t ja sitten veroasiantuntija Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain Keskusliitto ry:stä / Verotieto Oy:stä paneutui ammatinharjoittajan verosuunnitteluun.

Kaiken kaikkiaan kyseessä oli täysi päivä, johon sisältyi paljon tietoa. Osa aiheista saattoi yksittäiselle osallistujalle olla jo tuttua tai turhaa (kääntäjän tarvitsee harvemmin miettiä matkakuluja, toisin kuin esim. suuhygienistin). Kertaus on kuitenkin opintojen äiti, eikä koskaan tiedä milloin jokin tietty tieto muuttuukin yht’äkkiä tarpeelliseksi. Varsinkin taloushallintoon liittyvä osuus sisälsi teorian lisäksi paljon käytännön vihjeitä yrittäjän päivittäiseen talouden pyörittämiseen.

Kokeneenkin yrittäjän kannattaa aika ajoin miettiä uudelleen toimitapojaan ja mahdollisuutta, että asioita voisi hoitaa myös toisella, paremmalla tavalla. Koulutus antoi tähän erinomaisen mahdollisuuden. Aloittelevalle yrittäjälle koulutus taas oli erinomainen apu yleisimpien sudenkuoppien välttämiseen.

Verotuspuoli koulutuksesta puolestaan avasi tätä byrograattista vyyhtiä. Käytännön läheinen koulutus auttoi ymmärtämään miten yrittäjän tulee ja kannattaa käytännössä toimia, mitä asioita ottaa huomioon sekä mitkä ovat pakollisia ja mitkä valinnaisia hoidettavia.

Materiaalin määrän vuoksi aivan kaikkea varsinkaan verotuksen aiheista ei ehditty käydä lävitse ja siinä suhteen koulutusta voisi vastaisuudessa kehittää niin, että osallistujilta kartoitettaisiin heidän omia tarpeitaan, jotta paikan päällä voidaan keskittyä oleelliseen. Kaiken kaikkiaan koulutus oli kuitenkin onnistunut.

Helsingissä järjestetty koulutus koostui pääosin asiantuntijoiden tarjoamista luennoista, joita höysti ajoittain vilkaskin keskustelu. Tilaisuus antoi mahdollisuuden keskustella ja verkostoitua oppimisen lomassa.

AE:n ja KAJ:n tarjoamat koulutukset eivät ole siis ainoastaan todella hyödyllinen jäsenetu, vaan tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin.

Teksti: Vanessa Sjögren

Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä