Lentävät lauseet

10.12.2015

Kumpi parempi: sähköinen kirja vai fyysinen kirja?

Vaikka fyysisen kirjan kuolemasta aina aika ajoin kohutaankin, niin ei se ainakaan Helsingin kirjamessuilla tunnu kovasti näkyvän: paikalla oli 80 000 kävijää.

Monella messukävijällä oli myös kannettavanaan useampikin pussillinen uutta luettavaa. Toki messuilla oli tarjolla myös sähköisiä vaihtoehtoja, mutta vain muutama verrattuna hallin täyttäneeseen painokirjallisuuden määrään.

Tämän huomaaminen sai miettimään kirjallisuuden ja lukemisen arvottamista painettuna ja sähköisenä. Itse olen nettikansalainen, joka lukee yhtä sujuvasti niin ruudulta kuin sivultakin. Silti tuntuu usein, että näyttöä tuijottamista pidetään aina alempiarvoisena tekemisenä, vaikka näytöllä olisi Dostojevskiä tai Topeliusta.

Näin siitä huolimatta, että painatus ei ole itsessään mikään laadun tae. Kuka tahansa vähänkin enemmän lukeva on varmasti kohdannut teoksia, jotka sopivat ainakin kyseisen lukijan mielestä lähinnä sytykkeiksi. Mielipiteitä tietenkin riittää ja toisen mestariteos on toisen inhokki. Silti, mestariteoksia - määritteli tämän sitten miten vain - voi lukea aivan yhtä hyvin sähköisessä muodossa kuin painettuina.

Sähköisen ja painetun viihteen arvottamisen eroissa näkyy myös se, että näytöllä olevan viihteen yhteydessä muistetaan aina mainita paikallaan istumisen terveyshaitoista varsinkin lapsien kohdalla. Aivan yhtä passiivista lukeminen on, mutta kolme tuntia kirjansa kanssa istunutta lukutoukkaa kehutaan samalla, kun koneella istuva hätistetään ylös jo tunnin jälkeen, vaikka molemmat lukisivat aivan samaa teosta. Ja vaikka ajoittainen jalkojen venyttely ja raitis ilma tekisivätkin molemmille aivan yhtä hyvää.

Sähkökirjojen tulosta kohuttiin, mutta varsinkin Suomen markkinoilla ne ovat yhä marginaalissa. Itse kirjoja etsivänä ja hankkivana voin todeta omalla kohdalla syyn olevan yksinkertaisesti tarjonnan vähäisyys ja sähkökirjojen yhä usein kallis hinta. Kun saman kirjan saa yhtä edullisesti tai halvemmalla fyysisenä kappaleena, niin se tulee helposti hankittua siinä muodossa. Samalla meinaa tyystin unohtua, että myös monista kirjastoista saa nykyään sähköisiäkin kirjoja lainaan.

Itse olen siis vahvasti sillä kannalla, että ei ole juuri väliä onko kirja painettu vai sähköinen, kunhan pääsen sen lukemaan silloin, kun siihen on aikaa ja intoa. Sähköisiin kirjoihin tutustumista voi aloittaa vaikkapa Projekti Lönnrotin kanssa, jossa tekijänoikeuksista vapautuneita, suomen- ja ruotsinkielisiä kirjoja digitoidaan kaiken kansan saataville.

Tekijänoikeuksista vapautuneita teoksia digitoituina Projekti Lönnrotin sivuilla.

Pääkaupunkiseudun e-kirjasto Helmet-palvelussa.

E-aineisto Vaski-kirjastojen sivuilla (Varsinaissuomen kirjastoyhteistyö).

E-kirjasto kirjastot.fi –sivustolla.

Teksti: Vanessa Sjögren
Kuva: Adamr, Freedigitalphotos.net
Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä