Lentävät lauseet

31.10.2014

Makupaloja kirjamessuilta: Juhani Lindholmin haastattelu

Helsingin kirjamessujen esityksiin lukeutuva, veteraanisuomentajan Juhani Lindholmin haastattelu oli yksi esityksistä ja tapahtumista, jotka kävin katsomassa jo messujen ensimmäisenä päivänä, torstaina 23.10.

Ville Keynäsin haastattelema Lindholm kertoi haastavammista suomennoksistaan, joihin lukeutuu niin William Shakespearea kuin Thomas Pynchonin Painovoiman sateenkaari.

Vaikka Shakespearesta pidänkin, tässä yhteydessä olin itse kiinnostuneempi Pynchonin suomennoksesta. Lindholm on itse kuvannut Painovoiman sateenkaari –teosta paitsi satiiriksi nykyajasta, myös hätähuudoksi. Teos sisältää paljon teknisiä tietoja – onhan Pychon alun perin aloittanut opintonsa insinööripuolella ja myös työskennellyt lentokonetehtaassa – joten suomentaja on joutunut tekemään paljon taustatyötä.

Kirjamessut 2014 MarkkuOjala Messukeskus nettiOli kiinnostavaa päästä kuuntelemaan palkitun veteraanisuomentajan ajatuksia ja tarinoita työstään. Esityksen suurin ongelma olikin sen lyhyys, sillä aikaa haastattelulle oli varattu vain 20 minuuttia. Tällöin aikaa per teos ei jäänyt kuin 10 minuuttia ja siinä ajassa ei kyllä ehditä edes raapaisemaan pintaa näin kiinnostavan aiheen suhteen. Itse olisin mieluusti kuunnellut vaikka kuinka pitkän haastattelun.

Kaikesta huolimatta on kuitenkin aina mukava nähdä kääntäjä huomion keskipisteessä, vaikka edes vain sen surullisen kuuluisan 15 minuutin ajan. Haastattelua varten ei oltu varattu suuren suurta tilaa, mutta jokainen tuoli oli kuitenkin käytössä ja seisomapaikat vielä päälle, joten selvästikin kiinnostusta alaan löytyy kyllä.

Teksti: Vanessa Sjögren
Kuva: Markku Ojala, Messukeskus


Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä