Uutispalstalla on käytössä "Kajawa - uutispalsta" -näyttöaihio.

Sorvin ääressä

7.4.2016

Kääntäjä kouluttautumassa: Ammatinharjoittajan taloushallinnon ABC ja verotus

Yksi ammattijärjestön jäsenyyden eduista ovat erinomaiset koulutukset, kuten Akavan Erityisalojen tammikuussa järjestämä, koko päivän kestänyt sukellus ammatinharjoittajan taloushallinnon ja verotuksen maailmaan.

Pää- ja sivutoimisille ammatinharjoittajille ja yrittäjille tarkoitettu koulutus oli jaettu kahteen osaan: ensin KTM Kari Alhola Alhola Consulting Oy:stä esitteli yrittäjän taloushallinnon ABC:t ja sitten veroasiantuntija Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain Keskusliitto ry:stä / Verotieto Oy:stä paneutui ammatinharjoittajan verosuunnitteluun.

kuitti_kuva TuomasMarttila_RodeoTärkein havainto taloushallinnon osuudessa oli se, että yrityksen tuotto ja yrittäjän tulo eivät ole yksi ja sama. Varsinkin aloittelevalle yrittäjälle voi olla haastavaa muistaa, että tuotosta on maksettava kaikki ne kulut, jotka aikaisemmin jäivät palkanmaksajan hoidettaviksi, tai pidätettiin palkasta ennen kuin sitä edes maksettiin.

Yrityksen laskut, muut kustannukset, YEL ja ennakkovero ovat kaikki sellaisia kustannuksia, jotka on maksettava yrityksen tuotosta ja vasta jäljelle jäävä muodostaa yrittäjän varsinaisen tulon. Niinpä taloushallinnossa on muistettava huomioida, että tuottoa on oltava tarpeeksi molempien kattamiseen.

Vaikka kokeneemmalle yrittäjälle tämä onkin jo arkinen juttu, muistutus ei ole haitaksi. Aloittavalle yrittäjälle kulujen määrä saattaa puolestaan tulla yllätyksenä, joten heille niiden läpikäynti oli varmasti avuksi. Erinomaisia olivat myös kouluttajan luomat esimerkkilomakkeet talouden varsinaiseen hallintaan, joiden avulla varsinkin alussa monimutkaiselta tuntuva asia on mahdollista jäsennellä selkeäksi, yksinkertaiseksi matematiikaksi.

Itselläni on vastaavia jo omasta takaa käytössä, mutta sain uusia ideoita asioiden hoitamiseen ja rahavirran seuraamiseen verrattuna omiin toimintatapoihini. Jonkinlainen seuranta on kuitenkin jokaiselle yrittäjälle pakollista, jotta laskujen maksu kumpaankin suuntaan varmistuu.

Koulutuksesta uusia ajatuksia omaan toimintaan

Yksi koulutusten hyödyistä jo kauan yrittäneelle onkin juuri se, että niistä saa usein uusia ideoita, joiden avulla omia toimitapoja voi tarkistaa ja parantaa niin, että tällaiseen pakolliseen, tuottamattomaan työhön menee mahdollisimman vähän aikaa. Tavoite on kuitenkin se, että mahdollisimman suuri osa työajasta menisi sellaisen työn tekemiseen, josta yrittäjä saa asiakkaalta maksunkin.

Koulutuksen toinen osuus oli myös erinomaisen hyödyllinen, sillä verotus ja siihen liittyvä kirjanpito ovat yksi suurimpia aikasyöppöjä. Silloinkin, kun tämä työ on ulkoistettu erilliselle kirjanpitäjälle, on yrittäjän hyvä ymmärtää, miten homma toimii. Tällä tavoin hän voi varmistaa, että kaikki tapahtuu niin kuin pitää, ja että yrittäjä ei maksa turhasta sen enempää valtiolle kuin kirjanpitäjällekään.

kahvimukiVerotus on tietenkin monimutkainen juttu, joka vaikuttaa eri tavalla erilaisiin yrittäjiin. Esim. ALV-taso on eri aloilla erilainen – asia, joka kannattaa tarkistaa tarpeen tullen verottajalta, jotta ALV tulee maksettua oikein. Samoin, kääntäjän kaltainen tietotyöläinen joutuu harvemmin liikkumaan työhön liittyen, kun taas monilla muilla aloilla työhön liittyy paljon matkustamista, mikä tulee huomioida verotuksessa.

Kaiken kaikkiaan kyseessä oli täysi päivä, johon sisältyi paljon tietoa. Osa aiheista saattoi yksittäiselle osallistujalle olla jo tuttua, mutta kertaus on kuitenkin opintojen äiti. Eikä sitä ikinä myöskään tiedä, milloin jokin tietty tieto muuttuukin yht’äkkiä tarpeelliseksi.

Varsinkin taloushallintoon liittyvä osuus sisälsi teorian lisäksi paljon käytännön vihjeitä yrittäjän päivittäiseen talouden pyörittämiseen.

Verotuspuoli koulutuksesta puolestaan avasi tätä byrokraattista vyyhtiä. Käytännönläheinen koulutus auttoi ymmärtämään, miten yrittäjän tulee ja kannattaa käytännössä toimia, mitä asioita ottaa huomioon sekä mitkä ovat pakollisia ja mitkä valinnaisia hoidettavia.

Akavan Erityisalojen tiloissa Pasilassa järjestetty koulutus koostui pääosin asiantuntijoiden tarjoamista luennoista, mutta keskustelu äityi ajoittain vilkkaaksikin. Myös lounas- ja kahvitauot antoivat mahdollisuuden keskustella ja verkostoitua oppimisen lomassa.

Akavan Erityisalojen ja Käännösalan asiantuntijat KAJ:n tarjoamat koulutukset eivät siis ole ainoastaan todella hyödyllinen jäsenetu, vaan ne tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin.

teksti: Vanessa Sjögren

Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä