Uutispalstalla on käytössä "Kajawa - uutispalsta" -näyttöaihio.

Sorvin ääressä

1.3.2018

Teho-osaston synnytti haave yhteisöllisestä työtilasta

Tampereella yliopiston ja Tampere-talon tuntumassa sijaitsee yksinyrittäjien yhteisölliseksi työtilaksi perustettu Teho-osasto. Sen toiminnasta vastaavat itsekin kääntäjäyrittäjinä työskentelevät Elina Eskola, Hanna Sirniö ja Kaisu Keisala-Kaseja.

Idea työtilasta syntyi, kun itsenäisesti töitä tehneet yrittäjänaiset istahtivat saman pöydän ääreen juttelemaan. He olivat tutustuneet toisiinsa harrastusryhmässä.

- Kun suunnittelimme Teho-osastoa, lähdimme samalla luomaan työtilaa itsellemmekin. Kaipasimme persoonallista ja yhteisöllistä työtilaa, ja itse tekemällä tilaa pääsi toteuttamaan omien toiveiden pohjalta, Kaisu kertoo.

Teho-osaston Tehomimmit_kuva Okko Sorma
Teho-osasto-työtilan perustajat Hanna (vas.), Kaisu ja Elina työskentelevät itsekin edelleen myös kääntäjäyrittäjinä. Kuva: Okko Sorma

Idea sai pian tuulta purjeisiin, kun tarkoitukseen sopiva vuokratila löytyikin yllättävän nopeasti. Lähellä yliopistoa oli jäänyt tiloja tyhjilleen, kun Pirkanmaan sairaanhoito-oppilaitos oli siirtynyt muualle. Nyt kaupunki tarjosi tiloja vuokrattavaksi esimerkiksi yritysten käyttöön.

- 1960-luvulle asti tällä paikalla toimi Tampereen yleinen sairaala, mistä työtilamme saikin nimensä. Sijainti on erinomainen, koska ympäristö on inspiroiva ja rauhallinen, mutta kuitenkin ollaan lähellä Tampereen keskustan palveluja, Elina kuvailee.
Yhteinen työtila eri alojen yrittäjille
Teho-osasto-työtila on avoin kaikkien alojen yrittäjille. Tiloissa tehtävän työn pitäisi kuitenkin olla ensisijaisesti sellaista, jota tehdään läppärin kanssa ja ilman suurempaa melua. Yrittäjän on mahdollista liittyä kuukausijäseneksi, hankkia kymmenen työpäivän kymppikortti tai tulla tekemään töitä vaikka vain yhden päivän ajaksi.

Työtilat ovat monipuoliset. Teho-osastolla on omat tilavat työtilansa niin hiljaiseen kuin yhteisölliseenkin työskentelyyn sekä kaksi erilaista neuvottelutilaa. Ergonomisuuteen on panostettu, sillä työpisteiden pöytätason korkeutta voi säädellä ja tuolinkin voi valita oman mieltymyksensä mukaan.

Teho-osastolla työskentelevällä on käytössään esimerkiksi langaton nettiyhteys, skanneri ja tulostin. Myös kahvitaukojen kahvit, teet ja pienet naposteltavat kuuluvat hintaan, ja työtilan keittiössä voi pitää tauon silloin kun haluaa. Vihreäksi maalattua Teho-osaston polkupyörääkin saa lainata. Kuukausijäsenet saavat lisäksi omat tietonsa Teho-osaston nettisivulle.

Teho-osasto Heräämö kuva Okko Sorma_
Heräämö-neuvottelutilassa on inspiroiva sisustus. Yksi sen seinistä on maalattu liitutaulumaalilla, niin että esiin kumpuavat ideat saa näppärästi kirjattua ylös. Kuva: Okko Sorma

Viikot aloitetaan yhteisellä maanantaiaamujen nyyttärikahvihetkellä. Keskiviikkoisin ennen lounasta voi osallistua kehonhuoltoon, jonka ohjaa hathajoogaohjaajaksi opiskeleva Hanna. Esimerkiksi nämä asiat synnyttävät yhteisöllisyyttä.

- Loppujen lopuksi hyvin pienetkin asiat vaikuttavat työhyvinvointiin, vaikka se että voi pitää kahvitauon samaan aikaan toisen yrittäjän kanssa. Yrittämisessä hyvää on vapaus, mutta siihen vapauteen on kuitenkin hyvä saada jonkinlainen rytmi, Kaisu kertoo.

- Kotona töitä tehdessä saattoi välillä unohtua syöminenkin, täällä työskennellessä muistaa ainakin pitää lounastauon, Elina naurahtaa.
Yhdessä ollaan enemmän
Yhteisölliset työtilat ovat vielä melko uusi juttu Suomessa ja etenkin Tampereella. Teho-osaston perustajille nimenomaan työtilan yhteisöllisyys oli ja on tärkeää – sitä he kaipasivat itse ja sitä he halusivat tarjota myös muille yrittäjille.

Teho-osastolla eri alojen yrittäjät kohtaavat toisensa, mikä antaa mahdollisuuden oppia toinen toiselta. Hanna mainitsee, että usein oman ammattitaidon kaikki eri puolet tunnistaa vahvemmin, kun niitä peilaa toisen ihmisen osaamista vasten.

Kaisu kertoo, että yhdessä tekeminen antaa yksittäisten yrittäjien toiminnasta myös ikään kuin isomman kuvan. Eri alojen asiantuntijoiden yhteisenä paikkana Teho-osasto on asiakkaiden suuntaan monipuolisempi kokonaisuus kuin yksittäinen itsenäinen yrittäjä.

Työtilalla on jo ehtinyt tapahtua sellaistakin, että työtehtäviä on jaettu yhdeltä yrittäjältä toiselle. Samassa tilassa työskenteleviltä kanssayrittäjiltä on mahdollista saada myös vertaistukea ja ihan käytännön apuakin.

- Vaikka ala ei olisi sama, on yrittäjyydessä kuitenkin aina paljon samaa, Kaisu toteaa.
Yhdet tilat, paljon erilaista toimintaa
Teho-osaston tilat löytyivät viime vuonna pääsiäisen tienoilla, ja yritys perustettiin kesällä. Uusissa tiloissa tehtiin jonkin verran remonttia, ja työtilan avajaisia päästiin juhlimaan elokuun lopulla.

Toiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle, ja monet yrittäjät ovat löytäneet tiensä Teho-osastolle. Vielä on kuitenkin hyvin tilaa myös uusille yrittäjille. Teho-osaston perustajanaiset kutsuvatkin kaikki kiinnostuneet paikan päälle tutustumaan tiloihin ja juomaan samalla kupposen kahvia tai teetä.

Teho-osasto keittiiö kuva Okko Sorma_
Työtilan viihtyisässä keittiössä voi säilyttää eväitä jääkaapissa ja pitää kahvitauon silloin kun haluaa. Kuva: Okko Sorma

Työtilalla järjestetään monenlaisia yrittäjyyteen liittyviä tapahtumia, joista suurin osa on kaikille avoimia.  Tähän mennessä on pidetty esimerkiksi Aarrekartta-valmennusta ja nautittu kahdesti Aito Säästöpankin kanssa yhteistyössä järjestetty Yrittäjäbrunssi. Teho-osaston neuvotteluhuoneita voi vuokrata myös omaan käyttöön.

Syksyllä Teho-osastolla järjestettiin myös pikamentorointi-tapahtuma, jossa mentoroitavat ja mentorit pääsivät kohtaamaan.  Tuolloin mentoreina oli mukana konkarikääntäjiä, kirjanpitäjä sekä asiantuntijat ELY-keskukselta ja Aito Säästöpankilta. Samankaltainen tapahtuma on suunnitteilla tulevalle keväälle.

Keväällä on tulossa myös useita yrittäjän esiintymiseen, viestintään ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia, joiden tiedot löytyvät Teho-osaston Facebook-sivulta. Lisätietoa työtilasta löytyy myös yrityksen kotisivuilta.

Teksti: Johanna Hämäläinen


Palaa otsikoihin


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä